Home Vlada RH Potpisan Ugovor za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova

Potpisan Ugovor za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova

Potpisan Ugovor za nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova
0
0

Ministar Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar potpisali su danas, 15. svibnja 2018. godine u Zagrebu Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova.

 

Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova. Najbolji ponuđač bila je izraelska tvrtka Aeronautics.

 

Vrijednost odabrane ponude jest 4.879.633,00 eura, a financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske.

 

Sustav će se koristiti za sljedeće aktivnosti nadzora ribarstva:

  • praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH;
  • kontrolu prostorno vremenskog ograničenja ribolova;
  • nadzor izlova tune;
  • nadzor izlova male plave ribe noću;
  • nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH;
  • identifikaciju ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

 

„Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70% troška investicije.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

 

Ministarstvo poljoprivrede, 15.05.2018.