Home Novosti Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Postaju granične policije Cetingrad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Postaju granične policije Cetingrad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Postaju granične policije Cetingrad
0
0

5. rujna 2018.
Općina Cetingrad

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Postaju granične policije Cetingrad, a nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača kazala je kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

 

“Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan”, kazala je Predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije koje brzo i dobro reagiraju prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

 

“Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica”, ocijenila je predsjednica Grabar-Kitarović koja je i sama pregledala dio granice termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

 

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je uvjerenje kako će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti sukladno EU legislativi, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

 

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija koji strahuju za svoju sigurnost. Istaknula je kako je dobila i zamolbu za pomoć iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Europske komisije. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentriran velik broj migranata te traže da se u Bosni i Hercegovini na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

 

“Ovo je vanjska granica Europske unije i Schengenska granica i mi dobrom kvalitetom nadzora granica pokazujemo spremnost na proširenje Schengena na Hrvatsku”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

 

Predsjednica je posjet započela u Cetingradu u tamošnjoj novoj zgradi Granične policije gdje je održala sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije, Policijske uprave karlovačke i Granične policije.

 

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić kazao je kako na tom području ima dovoljno graničnih policajaca. Podsjetio je i kako je ovog ljeta u jednom trenutku čak 250 migranata željelo prijeći u Hrvatsku zbog čega je u kratkom vremenu “dignut” veliki broj policijskih službenika. “I ljudi i tehnika kojom raspolažu kvalitetno štite državnu granicu“, kazao je zamjenik glavnog ravnatelja Ćelić.

 

 

 

 

 

 

Ured Predsjednice RH