Home " Perušić " Teško ozlijeđen pirotehničar kod Čanka

Teško ozlijeđen pirotehničar kod Čanka

Teško ozlijeđen pirotehničar kod Čanka
0
0

Očevid  na mjestu  događaja obavili su policijski službenici Postaje granične policije Korenica, te će Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću podnijeti posebno izvješće

Danas u 8.30 sati na brdu Šiljevača kod mjesta Čanak, prilikom razminiravanja minsko sumnjivog područja, koje su obavljali pirotehničari tvrtke sa sjedištem u Zagrebu, aktivirajući minu „PROM 1“, teško je ozlijeđen 52-godišnji pirotehničar iz Zagreba, koji je zadržan na liječenju u KBC Sušak.

 

Još jednom naglašavamo da se radi o teškim tjelesnim ozljedama trbuha, prsnog koša i ekstremiteta gdje nakon operacije mora proći najmanje 24 do 48 sati kako bi otklonili činjenicu životne ugroženosti. Pacijent se i dalje nalazi pod respiratorom i budno pratimo tijek njegovog daljnjeg oporavka. Ono što ohrabruje jest to da je višesatna operacija prošla bez komplikacija – doznajemo iz KBC-a Rijeka.

Podsjetimo, pirotehničar je ozlijeđen u četvrtak ujutro u razminiravanju minsko sumnjivog područja, kad je stroj povukao žicu raspršujuće protupješačke mine, čije su krhotine pogodile strojara.

– U šoku smo, i u kontaktu s obitelji, čekamo nove informacije o našem dugogodišnjem zaposleniku, sigurni smo u njegov oporavak, ističe direktor tvrtke DOK-ING Razminiranje Igor Pavlović. Mina, kako pojašnjava, može biti na udaljenosti i do 15 metara od mjesta gdje je stroj povukao žicu.

Pirotehničar i sindikalni povjerenik Novog sindikata u djelatnosti razminiranja Angel Arsov dodaje kako se situacije poput ove u Lici može očekivati, ali ne i izbjeći.

– To je odskočna rasprskavajuća mina koja pogoditi može u radijusu od 50, i više metara – kaže Arsov.

Hrvatska bi od mina trebala biti očišćena do 2026. godine, najnoviji je rok. Oko 400 četvornih kilometara i dalje se smatra minski sumnjivom površinom s preko 30 tisuća mina. Od završetka rata mine su usmrtile 203 osobe, od kojih je 38 pirotehničara, dok je, kaže Arsov, ozlijeđenih razminera dosad bilo i triput više. Prosječna brutto plaća pirotehničara iznosi između 12 i 14 tisuća kuna.

 

24 sata